Έναρξη προγράμματος Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων 2017-18

Αγαπητοί διευθυντές και διευθύντριες, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την τρέχουσα εβδομάδα ξεκινά στα σχολεία σας μετά από πολλές δυσκολίες και μεγάλη προσπάθεια η λειτουργία των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης των Προσφύγων (ΔΥΕΠ). Αγαπητοί διευθυντές και διευθύντριες, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Την τρέχουσα εβδομάδα ξεκινά στα σχολεία σας μετά από πολλές δυσκολίες και μεγάλη προσπάθεια η λειτουργία των Δομών Υποδοχής Εκπαίδευσης των Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Ευχόμαστε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ΔΥΕΠ, ένα πρόγραμμα που εξασφάλισε με επιτυχία πέρυσι την σταδιακή ένταξη περισσότερων από 3.00Θ προσφυγόπουλων στο σχολείο, να γίνει και φέτος θετικό σημείο αναφοράς στην ομαλή μετάβαση των παιδιών αυτών σε μια σχολική κανονικότητα και, τελικά, την επιτυχή ένταξή τους στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα ή στα σχολεία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, σε περίπτωση μετεγκατάστασης της οικογένειάς τους.

Τα προσφυγόπουλα που θα ξεκινήσουν αυτήν την εβδομάδα το πρόγραμμα των ΔΥΕΠ απαρτίζουν φέτος μια δυναμική αλλά μικρότερη σε πληθυσμό σχολική κοινότητα καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών-προσφύγων φοιτά ήδη σε Τάξεις Υποδοχής του πρωινού σχολείου.

Όπως ήδη γνωρίζετε, στο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΥΕΠ θα εφαρμοστεί εβδομαδιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είκοσι ωρών (τέσσερις ώρες ημερησίως), το οποίο θα υλοποιείται τις απογευματινές ώρες (2-6 μ.μ.). Την ασφαλή μεταφορά των παιδιών με λεωφορεία και συνοδούς από τις δομές φιλοξενίας στα σχολεία έχει εξασφαλίσει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), ενώ για άλλη μια χρονιά τον διαμεσολαβητικό και συντονιστικό ρόλο στην διευκόλυνση των διαδικασιών μεταξύ των δομών φιλοξενίας και των σχολικών μονάδων έχουν οι Συντονιστές Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΣΕΠ).

θέλουμε εγκάρδια να ευχηθούμε καλή αρχή και να καλέσουμε όλη τη σχολική κοινότητα να υποδεχθεί τα παιδιά και να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις της σε μια σημαντική στιγμή για τη ζωή και την ανάπτυξή τους. Το ΥΠ.Π.Ε.Ο. θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την υποστήριξή σας στο έργο της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, δεν θα δεχθεί ουδεμία παρέκκλιση από τη νομιμότητα και τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών και σας ευχαριστεί θερμά για την άψογη εκτέλεση του καθήκοντος που η πολιτεία σας έχει αναθέσει.

Με τιμή,

Ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠ.Π.Ε.Θ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *